7’den 70’e Japonların en çok yediği yemek: Köri
Japonya’a körinin gelişi
Köri deyince bir çoğumuzun aklına sarı soslu tavuk yemeği gelir. Bir de birçok farklı çeşit körinin pişirildiği Hint mutfağı. Köri yemeğinin halbuki esaslı bir de Japon ayağı var. Köri Japonların en çok yediği yemeklerden biridir. Japonya’a ilk kez körinin gelişi 1853’den sonra, Japonya dünyaya kapılarını açınca, büyük ihtimal buraya gelen İngiliz İmparatorluğu’nun donanması sayesinde oldu.
Pilavlı köri/Kareraisu (カレーライス):
Japonlar kendi damak tatlarına göre değiştirdikleri köriye zamanla kare(カレー) isimini verdiler. Genelde körinin yanında ‘fukujinzuke’ (içinde soya sosu olan karışık bir turşu) ve ‘rakkyo’ (bir tür soğan turşusu) da yenilir.
Köri birçok insan için baharatlı, hatta acılı bir yemek olarak bilinse de, Japonya’daki köri özellikle istemediğiniz takdirde hiç acı değil. 1963’de içinde bal ve elma bulunan ‘Vermont Curry’ çıktıktan sonra, köri Japon çocuklarının en sevdiği yemek olur.
Köri Tozu Skandalı
Köri ilk önceleri pahalı ve luks bir yemek olarak görülürdü. En iyi körinin bir tek İngiltere’den gelen özel toz ile yapılabileceğine inanılırdı. 1931’de Japonya’da satılan pahalı İngiliz köri tozunun esasında yerli toz olduğu ortaya çıkınca köri tozu skandalı patlak verir. İnsanlar yerli tozun pahalıdan bir farkının olmadığını anlar. 1920’lerde hazır köri karışımlarını satılmaya başlayınca da bu yemeğin popülerliği hızla artar.
Evde köri yapanların işini kolaylaştırsın diye hazır küpler de var. Bu hazır küpler ilk kez 1954’de marketlere geldi. En popüler köri markalar House Foods ve S&B olarak bilinse de, market reyonlarında inanılmaz sayıda köri çeşiti bulmak mümkün.
Köri çeşitleri arasında, bir de paketlerde satılan hazır pişirilmiş ve sadece ısıtmak gereken köriler var. Amerikan astronotlar bu poşetlerdeki hazır körileri ilk kez Japonlardan görmüşler. (kaynak: Delicious World of Japan, NHK world)
Çıtır etli köri/Katsukare (カツカレー):
Körili poğaça/ Kare-pan ( カレーパン) Japon galeta ununa bulanmış kızartılmış hamurun içinde saklı köri:
Her evin kendine özgü bir köri tarifi var. Kimisi salça kullanırken, bir diğeri ketçap kullanabiliyor, bazısı içine domates rendeliyor……
Japon Deniz Kuvvetleri Sivil Savunma Donanması’nın bile övündüğü kendine özel ünlü bir tarifi var. Bir de farklı bölgelerin kendine özgü körisi olabiliyor. İlgilenen varsa başka bir yazıda bundan da bahsedebilirim.
Udon erişteli köri/ Kare udon (カレーうどん):
100 yıllık pilavlı Köri (百年ライスカレー), Nikko Kanaya Oteli’nin deposunda 2003 yılında bulunan yaklaşık 100 yıl öncesine ait tarife göre yapılıyor:
Köri bu kadar popüler olunca tabiki farklı farklı özel köri restoranları da olur. Dünyanın heryerinden Japonya’a gelen gezginlerin uğradığı CoCo Curry restorantının menüsünden bir iki resim paylaşmadan edemedim. Bu çok ünlü Köri zincirini merak eden olursa “CoCoCurry Japonya’nın en ünlü köricisi” yazısına göz atmak isteyebilir.
CoCo Curry, ilk köri restorantını 1978’de açtı. 2013 yılında 1,300 restoranla, en fazla köri restoran zincirine sahip olduğu için Guines Rekorlar kitabına girdi. Firmanın sitesine göre, Japonya’da ve yurt dışında firmanın toplam 1,400 restoranı var. (kaynak: İchibanya.co.jp)
Menüden körinizi istediginiz sekilde siparis verebiliyorsunuz. Yani sosundan, pilavının miktarına, acısını nasıl istediğinizden ve içinde ne olmasını istediğinize kadar seçmek size kalmış. İlk kez yiyorsanız çok acılı sipariş vermenize izin vermiyorlar ve sizi uyarıyorlar. Nasıl bir yer olduğunu merak edenler, aşağıdaki video da iki kafadarın CoCo Curry macerasını izleyebilir.
Son yorumlar