Shigeichi Nagano ve Masatoshi Naito’dan Tokyo’nun görülmeyen tarafları
Tokyo geçmişte doğal felaketlere, ayaklanmalara ve savaş sırasında bombardımanın yarattığı yıkıma rağmen yeniden inşa edilmeyi başarmış bir şehirdir. 1980’li yıllarda Japonya dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olmayı başardı. II. Dünya Savaş’ından sonra 1960, 1970 ve hatta 1980 yıllarında Tokyo yeniden inşası hızla süren ve modernleşen bir şehir olarak gösterildi.(kaynak: americansuburbx)
Savaş sonrası Tokyo’nun hızla gelişen bu modern imajı burada yaşayan herkesi içermiyordu. Tokyo’nun nasıl bir yer olduğu orada yaşayanlara göre değişmekteydi. Bu paylaşımda, savaş sonrası modern bir Tokyo inşa edilirken içinde yaşayanların görüşlerini, yani Tokyo’nun daha önce çok görülmeyen tarafını fotoğraflarla belgeleyen iki profesyonel fotoğrafçıya: Shigeichi Nagano ve Masatoshi Naito’a yer vereceğim.(kaynak: studioequis.net)
Bu iki ismin Japonya için önemi belgesel fotoğrafçılık yoluyla elde ettikleri başarıdır. Tokyo’nun savaş sonrasında hızla yenilenen ve genişleyen tarafını medyada abartılı şekilde gösterenlerin yanında, bir de Tokyo’nun göz önünde olmayan tarafını olduğu gibi gösterenler vardı. Shigeichi Nagano, çoğu kişinin unuttuğu insanlara fotoğraflarında yer vermiş, Masatoshi Naito ise medyanın yok saydığı Tokyoluları daha görünür kılmayı başarmıştır. Shigeichi Nagano çalışmalarından ötürü Japonya’nın yaşayan ulusal hazinesi olarak sayılmaktadır.
Shigeichi Nagano:
Fotoğraflarım bir özneyi kayıt edip, insanların onu tanımasını sağlama özelliğine sahiptir.
(kaynak: americansuburbx)
Shigeichi Nagano’nun belgesel fotoğrafçılık işine girmesi, Japon belgesel fotoğrafçılığının öncülerinden Yonosuke Natori ile tanışması ile olur. Ekonomi bölümünden mezun olan Shingeichi Nagano kısa bir süre başka bir işte çalıştıktan sonra, Yonosuke Natori tarafından editör olarak Weekly Sun News’de işe alınır (kaynak:studioequis.net). Japonya fotoğrafçılık tarihine girmeden kısaca anlatmak gerekirse, Yonosuke Natoru’den önceki fotoğrafçılar çoğunlukla o yıllardaki resim sanatında olduğu gibi ahenkli ve rüyalı komposizyonlar çekmeyi tercih ederken, kendisi bu grupların dışında kalıp insanların gözünden yaşananları gösteren ve hayat şartlarını belgeleyen fotoğraflar çekmişti (Naito’nun fotoğraflarına bir göz atmak için propagandaphotos’a bakabilirsiniz).
Shigeichi Nagano, 1940’lı yılların sonu ve 1950’li yıllarının başında, savaş sonrasında Tokyo’da yaşayanların fotoğraflarını çekti. Bu fotoğraflarda Tokyo’da o dönem yaşayan insanların bakış açısını ve onların gözünden Tokyo’u gösterdi. 1949 ve 1954 yılları arasında Japonya’ı gezip çektiği fotoğraflar Iwami Shanshin Bunko’da (Iwami Photo Book) yaklaşık 60 bölüm olarak yayınlandı. 1954 yılından sonra ise Nagano artık serbest çalışmaya başladı ve insanların günlük hayatlarını belgeleyen fotoğraflarıyla ünlendi.(kaynak: revolvy.com).
Shingeichi Nagano’nun farklı yıllarda Tokyo’da çekilmiş fotoğraflarını aşağıda görebilirsiniz:
Masatoshi Naito:
Tokyo’daki son tren, işadamları, kadınlar, öğrenciler, restoran ve bar çalışanlarıyla birlikte gittiğinde, Tokyo ıssızlaşır ve ‘Tokyo’nun diğer yüzü’ ortaya çıkar.
(kaynak:placartphoto.com)
Masatoshi Naito’nun fotoğrafçılığa başlamadan önce mesleği etnograftı. Japonya’nın kırsal kesimindeki kültürü araştırıp belgelemekle meşguldu. Japon gelenek ve göreneklerine duyduğu merak sayesinde fotoğrafçılığa başladı(kaynak:michaelhoppengallery). Daha sonra 1970 ve 1980’li yıllarında büyük bir hızla değişen Tokyo’da yaşayanların hayat şartlarını fotoğrafladı (kaynak: shashasha).
Masatoshi Naito ayrıca Japonya’nın kuzeydoğusunda Tohoku bölgesindeki folkörü belgelediği fotoğrafları içeren Baba Bakuhatsu(1979) / Nine Patlaması ve Tono Monogatari(1983) / Tono Efsanesi adlı kitaplarıyla da bilinir (resim: Fraction Magazine Japan). Masatoshi Naito karanlıkta flaşla çektiği fotoğraflarıyla ünlüdür.(kaynak:akionasagawa).
Masatoshi Naito, Tohoku bölgesinden geri döndükten sonra ekonomisi hızla büyüyen Japonya’da yaşanan köklü değişimi fotoğraflamaya başlar. Tokyo’da gezerken burasının sürekli hareket eden bir yaşam formu gibi olduğuna karar verir (kaynak:shashahsa). 1970-85 yıllarında çektiği Tokyo’da yaşayan evsiz ve zor durumda yaşayan insanları konu alan fotoğrafları Tokyo: Hallucinating on the Darkness of the City(1985) /Tokyo: Şehrin karanlığında halüsinasyon görürken isimli kitabında yayınlanır (kaynak: photobookstore.co.uk).
Birisi restoran ve barların çöpe attığı yemekleri, bir diğeri satma ihtimali olan karton kutu ve tenekeleri toplar, sokaklarda uyuyan insanlar var. Bazıları içki içiyor. Evsiz insanlar canlanmaya başlıyor. Tam anlamıyla, Tokyo ‘kocaman bir yaşam formu’ olarak meydana çıkıyor.
((kaynak:placartphoto.com))
Masatoshi Naito’nun diğer bazı fotoğraflarını aşağıda görebilirsiniz:
Son yorumlar